keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Kanala pelastaa Suomen!

Rauha oli lukenut lehdestä, että turvapaikanhakijoille ei löydy riittävästi asuntoja ainakaan Helsingissä, vaan lisää on löydettävä yksityisiltä vuokramarkkinoilta. Ei kaikkia tulijoita voi hotelleihiin majoittaa loppuiäksi.
Hulda sätkätti, että "onhan se selvä, kun AY-liikkeellekään ei ole kannattanut rakentaa asuntoja nykyisillä vuokratukirahoilla; jää ihan liian pienet voitot sijoitettavaksi veroparatiiseihin. Kyllä Liitot tarvitsevat kunnon voitot, että on mahdollista maksaa hyvät kokouspalkkiot - kuka siellä muuten viitsisi omaa vapaa-aikaansa tärvätä. Mutta heti kun hallitus nostaa vuokratuen määrää, voidaan me nostaa vuokria ja silloin kannattaa rakentaa taas uusia taloja. Ei me mitään hyväntekeväisyyspuljuja olla".
Rauha yritti kysyä, että "eikö koko sosiaalinen asuntotuotanto ole alunperin perustettu palvelemaan pienituloisia ja muuten vaikeuksissa olevia kuten nämä turvapaikanhakijat ja sitä varten on ollut tarkoitus saada edullisia asuntoja, mitä markkinavoimat eivät pysty järjestämään. Vuokratuethan piti olla vain täydentävä tukimuoto niille, jotka joutuvat ottamaan asunnon vapailta markkinoilta. Milloin tämä on unohtunut? "
Saimi oli pysynyt erossa keskustelusta, koska ei Huldan kanssa mitään vuorovaikutusta saanut aikaiseksi - pelkkää mielipiteiden sanelua. Huldahan oli omasta mielestään aina oikeassa ja muut väärässä. Niin narsistia, niin narsistia Saimi jupisi joskus turhautuneena. Mutta nyt välähti ja lujaa. Saimi ei meinannut orrellaan pysyä.
" Kuulkaa kaikki! sain hienon idean. Meidän Kanalakin voi olla isänmaan asialla taas kerran. Voimme tarjota naapurinavetan turvapaikkakukoille vuokra-asunnon ja miksei muillekin halukkaille. Ajatelkaa, hesalaiset ovat valmiina maksamaan meille mitä tahansa, että ulkomaiset kukot ovat tyytyväisiä eivätkä valita mediassa huonoja olojaan ja huonoa ruokaa. Voimme käynnistää täyshoidon, kyllähän näillä pöperöillä ihan hyvin tulee juttuun, mihin olemme tottuneet. Vuokra mitoitetaan kukko/orsipaikka ja tänne mahtuu ainakin kolminkertainen määrä heikäläisiä; ovat niin sutjakota kukkoja. Kyllä tämä halvemmaksi saadaan kuin hotelliasuminen ja jatkuva asiakasvirtakin on taattu."


Hirmu heräsi orreltaan pelkästä kauhistuksesta. " Mitä sinä Saimi taas höpiset? Eihän siitä mitään voi tulla. Täytyyhän meidänkin jossain asua. Vai aiotko ottaa kukot tänne sekaamme sulostuttamaan arkipäiväänne? Minä en kyllä näe missään ylimääräistä tilaa."
" Voi Kukkoseni! Kyllähän sinä tiedät, et ole vain meille kertonut. Naapurinavetta ei enää kelpaa vastaanottokeskukseksi, kun on niin kaukana kaikista palveluista. Ne aikoo lopettaa sen toiminnan ja kukot sieltä siirtyvät muualle. Nyt meillä on mahdollisuus saada ne tänne asumaan vapaiden markkinoiden vuokratasoa vastaan ja me tietty muutetaan navettaan, joka jää tyhjilleen. Sehän on kunnostettu ja sisustettu muutama kuukausi sitten. Itse asiassa paljon parempi asuinpaikka kuin tämä nykyisemme. Peitteetkin Ikeasta. Ja juuri kunnostettu keittiö. Siellä Hulda voi valmistaa täysihoitoruokaa tännekin jaettavaksi. "

Rauhankin oli pakko myöntää, että Saimin idea oli ihan toimiva ja ajan henkeen sopiva. Kaikki voittaisivat. Todellinen Saimin win--win! Tietysti heikkoutena etäisyys Pääkaupunkiseud
ulta, mutta linnuntietä- ja kukothan ovat lintuja -ehkä; etäisyys vain 90 km. Ideaa kannattaisi jalostaa ja miettiä perusteita. Tässä kohtaa Rauhan pohde katkesi. Se kuuli Saimin kotkottavan puhelimeen: " Päivää Pormestari! Minulla on ohittamaton ajatus. Ja kaikille edullinen. Ihan kaikille paras ratkaisu. Kukot ei pääse viettelysten pariin, saavat hyvää ruokaa ja on kaupungille edullinen ratkaisu. Ja meillä on tontilla kasvun varaa...."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti