torstai 17. maaliskuuta 2016

Kanalan laskuoppi

Naapurinavetta oli jo viikkoja ollut tyhjillään. Vastaanottokeskuksen kukot oli kuljetettu pääkaupunkiseudulle. Syrjäkylälläolo oli kallista ja henkilökuntaa vaikeata löytää, vaikka Saimi kuinka tarjosi Kanalan palveluita suuremmallekin joukolle. Ei lähtenyt Saimi enää pyntättynä iltakävelylle ja Hirmu oli haudannut partiointiliivinsä navetan taakse.

Rauha tutkaili lehdistä uutisia. " Ajatelkaa, ne kukot on koko ajan halunneet äidin luo kotiin ja antoivat turvapaikkahakemuksensa raueta. Ei ne viihtyneet siellä kaupungin valoissa. Täällä lukee, että 4000 on lähtenyt takaisin. Ne olivat juuri näitä Irakista tulleita. Mikä meissä on vikana, kun ei tänne jäädä? Meitä ystävällisiä kanoja on maa täynnä ja meilläkin Saimi varsinainen houkutuslintu!"


Hulda yritti nostaa profiiliaan lukujen hallinnassa. Oli huomenna menossa liittonsa hallituksen kokoukseen ja nyt oli hyvä treenata faktapohjaista päätöksentekoa. " Minä kyllä luin, että aika pieni oli tuo lähtijöiden osuus. Ei ne meidän kukot ehkä ole olleet siinä joukossa. Viime vuonna sieltä Irakista tuli yhteensä n 20 000 kpl ja hakemus raukesi 4000:n osalta. Minun kanalaskuoppini mukaan meillä on maassa vielä hakijoina 16 000 ja tietty koko ajan tulee lisää. Nyt kahtena ensimmäisenä kuukautena yli 300 kukkoa. Kun saavat päätöksen jäämisestä, niin tulevat vielä vaikka takaisin Kanalaan vuokralle. Päästään mekin kiinni jättivuokratuloihin kuten muutkin huonojen ja hylättyjen talojen omistajat. "


Saimi alkoi lämmetä keskustelulle. Harvoin sitä näin valistunutta puhetta Huldalta kuulee. " Joku johtaja juuri sanoi uutisissa, että eivät ne saa turvapaikkapäätöstä. Vain neljännekselle annettu hakijoista eikä ne meidän kukot siihen määrään osu. Olivat niin hyväkuntoisia ja komeita. Suurin osa kertoi armeijamuistojaan ja sotakokemuksiaan. Uhosivat, etteivät enää mene taisteluihin, kun täällä saavat olla turvallisesti orrella. En minä enää Muhia koskaan tapaa. Oli sillä niin pitkät silmäripset ja ihana kihara heltta."


" Ne kertovat niin monia prosenttilukuja. Eivät osaa laskea niinkuin me on totuttu laskemaan munia. Niillä on semmoisia prosentteja. Joku saa 30%, toinen 70% ja kaikkea siltä väliltä. Riippuu, mihin tarkoitukseen lukuja annetaan ja mitä lasketaan mukaan. Joistakin asioista on tämän vuoden luvut ja jotkut taas kuvaavat koko viime vuotta. Tämän vuoden päätöksistä saadaan 25% hyväksytyiksi, kun otetaan mukaan viime vuoden ja tämän vuoden rauenneet hakemukset. Tuommoinen matala luku tuntuu nyt trendikkäältä, kun EU sulkee rajojaan." Rauha luetteli lehdestä.


" Voi hyvänen aika! Nehän laskevat lukuja kuin me Liiton hallituksessa periaatteella tarkoitus pyhittää keinot. Ei niitä kukaan yleensä lähemmin tarkastele. Toimittajille ei nykyaikana laskuoppia opeteta. Kaikki luvut menevät täydestä ja prosenttiluvut on tosi käteviä näissä palkkalaskelmissakin. Niistä saa juuri semmoisen luvun kun tahtoo. Ajateltiin huomenna räväyttää taas omat luvut hallitukselle pöytään meidän sopimusnäkökulmasta. Älä nyt Rauha aloita mitään laajempaa kampanjaa noista turvapaikkapäätöksistä. Ja Saimi pidä nokkasi kiinni. Minun pitää saada huomisille prosenttiluvuille mediarauha"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti