maanantai 3. lokakuuta 2016

Ei käy, sanoi Hulda

Lomien jälkeen Huldaa ei oltu nähty Kanalassa kuin keskiyöllä. Aamuvarhain se suuntasi kohti ulko-ovea, kun muut vielä oikoivat rauhassa siipiään orrella. " Nyt pitää vain painaa eli ylös, ulos ja lenkille te laiskimukset! Tässä minä yritän teidänkin puolesta pitää kiinni työtätekevien oikeuksista. Työllisyysryhmä ei kuulkaa ole mikään lasten leikkikoulu. Tässä viitoitetaan tietä tuleville vuosille ja pidetään kiinni siitä, mitä on saavutettu. Jos se teistä olisi kiinni, niin tässä maassa kaikki tekisivät työtä ilman mitään etuja ja työaikoja. Onneksi teillä on Siipiliitto ja Hulda!"

Saimi heräsi oven paukahdukseen. " Mikä kauhea metakka täällä on? Näin painajaisunta, että Hulda saarnasi työttömyysturvasta. Manasi kaikenlaiset karenssit maan rakoon. Ja joku omavastuupäivä oli tosi kinkkinen juttu. Eikö tämä hallituksen asettama työllisyysryhmä pitänyt olla semmoinen hyvässä yhteishengessä ehdotuksia tekevä elin, jonka tuloksena voisi jopa 10 000 uutta työpaikkaa löytyä? Sehän olisi kaikille hyväksi, kun syntyisi uusia työpaikkoja. Kerro nyt Rauha, mistä tässä on kysymys, kun Hulda taas höyryää ja hokee: " ei käy meille; ei tipu senttiäkään. Herrojen junaan ei lähdetä. Ei ikinä. Ei käy!"


Rauha yritti muistella, mitä oli aiheesta lukenut. Hulda ei ollut hiiskunut sanaakaan asiasta Kanalassa, kun tykkäsi, että asiat karkaisivat iltapäivälehtiin vielä raakileina, kun Saimi ei kuitenkaan olisi kaakattamatta kaikkea kuulemaansa kaupan kassajonossa. "Luin, että hallituksen työryhmä on kuluttanut aikaa ja mitään ehdotusta ei ole syntymässä. Kaikki ovat eri mieltä kaikkien kanssa kaikista asioista. Hallitus ehdotti alunperin eri osapuolilta yksimielistä esitystä ja nyt se saa erilaisia kirjallisia listoja, miksi mikään ei käy kenellekään. Kuukausi tässä käytettiin asian selvittämiseen ja siksi Huldaa ei ole näkynyt Kanalassa. Ei se ole ehtinyt muniakaan- joudutaan mekin kohta työttömiksi tuottavuusongelmien takia. Minä en kyllä ymmärrä, miksi alunperinkään työpaikkojen luontia jätettiin järjestöjen ratkaistavaksi. Eihän niiden ammattiosaamista ole tulokset ja tavoitteiden saavuttaminen. Ne osaavat pitkittää neuvotteluja ja tehdä kompromisseja pienemmän mahdollisen muutoksen aikaansaamiseksi. Huldakaan ei koskaan missään olosuhteissa anna periksi mielipiteistään. Samanlaisia ovat kaikki. Miten siitä voisi syntyä yksimielinen lopputulos hallituksen tavoiteasetantaan?"


Saimi kuunteli hiljaa ja mietti vimmatusti. " Ne joilla on työpaikat ja kuuluvat liittoihin, ovat ihan väärä taho tähän hommaan. Eihän heillä ole tarvetta uusiin työpaikkoihin, vaan omien etujen pitäminen entisellään. Ja niillä eduilla ei työpaikkoja synny. Miksi hallitus ei antanut ehdotuksen tekoa työttömille. Onhan heilläkin omia yhdistyksiään. Ja heillä olisi aikaa kehitellä ehtoja, joilla uskoisivat työpaikkoja syntyvän. Ja aito motiivi! Twiittaa Rauha idea hallitukselle: "Työttömät työllisyysryhmään ay-liikkeen tilalle. Ihan ilmaista konsultointia, ei tarvitse maksaa löytöpalkkiota Panama-tililleni. Olemmehan kaikki samassa uppoavassa veneessä!"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti