keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Kiinalaista kanaa

Saimi lähti Ihmisen mukana lentokoneella Kiinaan Shanghaihin. Oli Kanalassa niin vetämätöntä menoa pakkasten paukkuessa. Edes naapurinavetan kukot eivät tarenneet ulkoilemaan ja luomaan ahnaita katseita ( Hirmun ilmaisu) kanojen suuntaan. Yritin sanoa, että kylmää on perillä ja parasta pakata talven varalle. Kentällä näin, kun Saimin laukusta pilkisti tyllihamonen. 
Shangahissa Saimi kurkotti päätään takapenkiltä ihmetellen liikenteen kiivasta menoa. Hyvä jos kotona yksi auto ajaa päivässä näköpiirissä. Teitä riitti monessa kerroksessa ja pitkiä tunneleita. " Onko täällä kaupungissa meitä siipieläjiä? Haluaisin niin tutustua paikalliseen vapaaseen kukkoon. Haettaisiin sille sitten turvapaikkaa palatessa."


Hotellin 12.s kerroksessa näkyi alhaalla vanhoja asumuksia, joiden takapihalla majaili kotieläimiä pienissä kopeissa. Saimi kiikaroi sopivaa tutustumiskohdetta. " Musta kukko olisi niin kiva! Voisinko pyytää kanssani tänne vierailulle, kun meillä on tuommoinen iso kylpyamme. Minähän voisin kutsua sinne enemmänkin kukkoja yhteiseen paljuun."




Sanoin, että mitäpä luulet, jos kutsumattomina tulee paikalle iso joukko siipiveikkoja? Minne sitten itse mahdut? Jäät vähemmistöön omalla alueellasi etkä edes tunne näiden tapoja. Sinisilmäinen ei pärjää maailman turuilla. Kun tulee vieraita enemmän kuin omaa väkeä, niin minkä maan tavoilla silloin eletään?


Saimi päätti kysyä verkossa Rauhalta neuvoa. " Et sinä täällä pääse vekkoon. Hallitus kertoo, mikä on tarpeen tietää. Edes sähköpostia et pysty Kanalan gmailiin lähettämään. Tämä Kiina ei ole demokratia, vaan täällä on puolue vallassa. Jos toimii vastoin sen näkemystä, niin voi vaikka kaula katketa, joutuu työreilille tai ainakin pidätetyksi. Sinunkin on hyvä vähän vahtia itse kotkotuksiasi. Täällä seinillä on korvat. "


"Onko aikuisen oikeasti semmoista olemassa? Ettei kana voi itse päättää ja valita. Ihan niinkuin Hirmu meillä, mutta se vaan luulee päättävänsä. Että ihan vankilaan..."
" Täällä puolue tietää paremmin. Munien lukumäärä on säädetty, asuinpaikka päätetty ja moni muu asia on valvonnan kohteena."


" Miksi raahasit minut tänne? Lähdetään heti kotiin. Vapaus, veljeys,tasa-arvo: ne ovat minun arvojani. Niitä ei kukaan pappero polje. Menen nyt kuitenkin ensin kylpyyn. Mieti sitten, mihin matkataan. Näin niin kamalia lihakaupan ikkunoita taksin ikkunasta. Saan vielä painajaisia."




Yritin selittää, että joka viides kana maailmassa on kiinalainen, joten on hyvä tutustua tähänkin kulttuuriin. Erilaisuudesta syntyy monasti hienoja uusia asioita. Ovathan kanat saaneet paljon hyviä vaikutteita naapurin kaukaisilta kukoiltakin- ainakin Saimi on hyötynyt kulttuurieroista.
Saimi oli jo kylvyssä, nokka vain pilkisti. " Minä jään vain yhdeksi yöksi ja pysyn täällä. Huomiseksi on löydyttävä uusi maatunnus! Hulda oli kerrankin oikeassa, kun varoitti, että Kiinassa kanat ovat ruokaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti