torstai 4. helmikuuta 2016

Tolkun kanat

Saimi oli viettänyt kotiintulonsa jälkeiset päivät torkkuen. Hulda oli ehtinyt jo naputtaa, että mitä lomailua se on, kun kotiin tullaan lepäämään väsymksestä. 

Saimi oli tuonut tuliaisena Kanalaan punaiset verhot kultareunuksin - aitoa kiinalaista kangasta. Tullessaan se viritti ne innolla ikkunaan. Hulda ryntäsi loskasta sisään kotokottaen: " Äkkiä alas. Ei Kanala mikään punaisten lyhtyjen talo ole. Naapurinavetasta lähtee heti tänne partio tutkailemaan mahdollisuuksia. Jätit varmaan aivosi kiinalaisille."


Kinastelua oli jatkunut viikon, mutta Rauha ilmoitti, että ""nyt kuunnellaan meidän presidentin valtiopäiväpuhe, niin tiedetään, miten tässä maassa ollaan maan tavalla. Julkinen maahanmuuttokeskustelu on mennyt pitkään asiattomaksi. Puolesta ja vastaan argumentteja lennätetään ilman perusteluja ja kaikista kärpäsen kokoisista asioista syntyy isoja perustuslaillisia tulkintoja. Kohta ei uskalla mennä kirkolla kauppaan, kun aletaan ovella kysyä puolesta vai vastaan ja kielletään sisäänpääsy", mutisi Rauha tuohtuneena. 


Oli hiirenhiljainen kuulijakunta, joka pisti joka sanan huolella muistiinsa myöhempään analysointiin. Hirmukin kallisteli päätään presidentin sanojen laskeutuessa Kanalan hiljaisuuteen.
" Kyllä kannatti odottaa. Hieno puhe. Nyt määritettiin, mitä tolkku on. Oli sydän paikallaan ja arvot, mutta sopimukset ja reunaehdot pohdituttivat."- otti Rauha heti puheenvuoron pyytämättään. 


Huldan heltta sen sijaan tärisi. " Aivan kauheata rotusyrjintää. En olisi presidentiltä odottanut moista arvopohjaa. Rajat kiinni ja hädässäolijat maailman kylmille turuille. On se kova mies! Aikoo rikkoa vielä kansainväliset sopimukset. Kaikki sopimukset ovat pyhiä, niin me ay-liikkeessä ne tulkitaan. Mitä ne muualla nyt meistä sanovat?"


Saimi oli selvästi pudonnut kärryiltä viimeaikaisesta keskustelusta. " Minusta Pressa sanoi, että maahanmuuttokeskustelu kaipaa nyt sekä inhimillisyyttä että realismia. Hädänalaisia tulee auttaa, mutta ollaan tietoisia omista rajallisista resursseistamme. Olemmehan mekin huomanneet, että kaikki Navetan kukot eivät ole tulleet avun tarpeesta. Ja yhä suurempi on riski, että mukana tulee populaa, jota tänne ei haluta. Mistä me tiedetään, mitä vihreitä miehiä on Ukrainasta vapautettuna tullut jo tänne väärin passein. Ja jos kaikki osapuolet eivät noudata kansainvälisiä sopimuskia, niin ei niitä sinisilmäisesti voi yksipuolisesti noudattaa!"


Rauha nyökytteli Saimin puheen mukana. " Noin minäkin sen tolkun määrittelisin. Miten siitä voi olla niin monia mielipiteitä? Mediassakin toimittajat jopa Hesarissa vääristelevät asioita irti asiayhteydestä. Luetaan puhetta kuin piru raamattua, sanaili aikanaan mummini. Huomaan Saimi, että matkailu tekee sinulle ja ajatuksillesi hyvää. Kyllä meidän tuo Huldakin pitäisi saada liikkeelle noista omista kuvioistaan. "


Saimi tarttui heti syöttiin: " KANAT TOLKUN ASIALLA"- uusi kansanliike, jolla sertifioidaan Tolkkukanat, kerätään nimilistat ja pidetään huoli, ketä vaaleissa äänestetään. On aika ratkaista tämä ristiriitainen ja loputon vääntö. Kun kerran Väyrynen aikoo perustaa uuden puolueen, niin onhan meillä paljon parempi lähtökohta uudelle kansanliikkeelle: Presidentin puhe! Kyllä nyt on aika meidän kanojen pelastaa maailma ja saada joukot liikkeelle."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti