keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Paikallisen sopimisen paineessa!

Saimi huokaili kuumissaan Kanalassa ja katseli väsähtäneitä asuinkumppaneitaan. " Kyllä sitä nyt nuokutaan, kun kukot eivät voittaneet MM-kultaa. Ei ollut Hirmu pistämässä lippua salkoon, kun kanat voittivat Kanadalta kullan ringetessä. On tämä niin epätasa-arvoista. " Saimi tarkkaili Hirmun reaktiota, mutta tämä pisti päänsä entistä syvemmälle siiven alle ja yritti salaa haukotella.

Saimi tykitti lisää. " Kyllä tämä helle saisi riittää. Estyy sivistynyt kotkottelu, kun kaikilla muilla aivot seisoo hikihelmissä. Pyydetään meille semmoinen pyörivä tuuletin. Pistetään sen päälle sukkahousut pyydystämään hyönteisiä välipaloiksi. Kaksi kärpästä samalla iskulla! Luova ratkaisu murkinan hankintaan tuleville nälkävuosille."

Hulda havahtui ajatuksistaan, jotka olivat viime päivät tiiviisti kiertäneet kilpailukykysopimuksen yksityiskohdissa. " Et sinä Saimi ole elämästä mitään oppinut. Ei työnantajalla ole mahdollisuutta tehdä paikallisia ratkaisuja. Yleissitovuus velvoittaa tuulettimen hankkimisen liittotasoiseksi asiaksi. Me olemme menneinä vuosina taistelleet kaikkien tasa-arvoisen kohtelun puolesta. Kyllä etujen pitää koskea kaikkia kukkoja ja kanoja. Voinhan minä harkita, veisimmekö asian vielä tässä loppusuoralla osaksi liitepöytäkirjan pitkää yksityiskohtien määrittelylistaa. Mutta toisaalta ei ole aikaa enää lausuntokierrokseen eikä asiantuntijoiden kuulemiseen oikeantyyppisen laitteen ominaisuuksista. Menetämme hankintaedut raamisopimuksesta, joten ei tule menemään läpi ennenkuin kaikki osapuolet on voideltu." 


Rauha yritti selkeyttää asiaa ja kysyi varovaisesti: " Eikö Liittoon kuulumaton työnantaja nyt voi tehdä ihan omin päin tämmöistä ostosta muninnan tehostamiseksi- kysehän on tuotantokoneesta ei työsuhde-edusta."


Nyt Hulda kiihtyi. " Kuule sinä nörtti! Tänne ei tehostamisvälineitä hivuteta millään tekosyyllä. Seuraavaksi ehdotat robottia tänne viilentämään. Nopeasti se opetetaan munimaan ja viemään työmme. On se kummaa, kun ette omaa parastanne ymmärrä. Jos tänne jotain investoidaan, siitä käydään pitkät neuvottelut kaikkia Kanaloita koskien. Näin saadaan asiaa siirrettyä hamaan tulevaisuuteen, kun ei isoilla Kanaloilla ole haluja kalliisiin koneisiin. Sadat vuodet on selvitty ilman mitään härpäkkeitä, vasta kun Liitto ilmoittaa, niin palataan asiaan." 


Saimi oli kipaissut sananvaihdon aikana naapurikauppaan, mistä tuli takaisin sukkahousujen ja tuulettimen kanssa. " Kauppias oli ostanut uuden ja pistänyt tämän kierrätyslavalle. Ostin vain sukkahousut omilla munarahoilla. Pitääkö minun Hulda pyytää tähän lupa Liitoltasi vai pistetäänkö töpseli seinään ihan paikallisesti sopien?"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti