tiistai 29. syyskuuta 2015

Jakautunut kansa- ei vaan Kanala

Saimi oli käynnistänyt innolla kioskiyrityksensä Saimin Soukki toiminnan. Tosin ei siitä viranomaiset mitään tietäneet.  Iltahämärissä se kiiruhti reppunsa kanssa naapurin navetan tuntumaan. Hulda ehti hädin tuskin peittää sen ryntäät poolopuserolla. Rauha huuteli perään, että jos tapahtuu kamalia, niin edes Kukko ei uskalla tulla auttamaan. " Olet siellä omillasi. Tässä asiassa ei meiltä solidaarisuutta riitä. Pelottaa liikaa. Eihän ne ymmärrä edes meidän kotkotusta eikä me niiden.  Luin lehdestä, että ovat olleet maassaan sotilaina ja poliiseina. Niillä on kova kunto. Kukko ei siellä pärjää."

Saimi yritti kertoa, etteivät ne ole tulleet sotimaan vaan päinvastoin, haluavat pakoon sota-alueelta. " Kun tullaan tutuiksi, niin pelko hälvenee ja rakkaus kukoistaa", Saimi viserteli mennessään. Navetan ympärillä kaiveli maata muutama valkoinen kukko, joille Saimi alkuun päätti hymyillä leveästi ja kaivoi repustaan esille teepusseja sekä tupakka-askeja. Kiekaisivat heti innolla ja pihalle kiirehti jonossa tulijoita. Oli ne komeita kukkoja läheltä katsoen.

PomoKukko lähestyi Saimia ja  viittoili reppua itselleen. " En minä mikään vapaaehtoistyöntekijä ole. Näistä pitää maksaa, shop, shop, money, money"-  Saimi kotkotti tarkkaillen löytyisikö joukosta joku varakkaannäköinen ja hurmaava. .Kukot pyörittelivät päätään ja näyttivät tyhjiä käsiään -  no money.  Sitten yksi haki navetasta huivin ja antoi Saimille - oli silkkiä ja brokadia. Viisi askia vaati vastineeksi. Vaihtokauppa alkoi kukoistaa ja Saimi oli hukkua erilaisiin suosionosoituksiin.




 "Huldan ja Rauhan pitäisi olla täällä ja nähdä, kuinka kivoja kukkoja. Kyllä meistä tulee kylän hehkeimpiä kanoja näillä hepeneillä" Yksi kukko sanoi nimekseen Muhi ja näytti kännykästään valokuvaa, missä isä ja äiti istuivat  orrella - my family. Muhilla oli upea profiili ja täydellinen nokka. Se  kyseli, koska Saimi tulee uudelleen ja pyysi saada kävellä yhdessä takaisin Kanalan suuntaan. Muhi esitti pelaavansa jalkapalloa ja kyseli, löytyisikö läheltä maatiaspelaajia. Koko joukko halusi tekemistä ja tavata ihmisiä. Oppia maatiaskiekuilua ja kotkotusta.

Saimin aivonystyrät alkoivat raksuttaa. Kioski ei vedä, kun kukoilla ei rahaa ja sitä Saimi tarvitsisi tavaran hankintaan. Alkuperäinen liikeidea ei selvästikään toiminut. Uutta pökköä pesään. Jospa yksityisyrittäjyys pitäisi muuttaa verkostotoiminnaksi. Kerätä maatiaiskukkoja ja kanoja joukolla talkoisiin ja luoda uusia toimintatapoja. Kyllä siellä jossain kohtaa prosessia olisi rahastuksen paikka.

Saimi ideoi ja yritti kertoa Muhille. Otan yhteyttä partiolaiskukkoihin, niin halukkaat voivat  mennä metsään nokkimaan karpaloita suolta. Niistä saa rahaa. Ja sieniä voi löytyä. Kylän nuoria tipuja voi kysyä, haluavatko tulla opettamaan yksinkertaista kotkot-kieltä. Seniortalossa oli hyvä mahdollisuus käydä  kertomassa omasta maastaan ja näyttämässä älypuhelimistaan valokuvia vanhuksille ja oppia käytännön asioita. Palokukot voivat  järjestää jalkapallomatsin vieraita vastaan ja Saimi myisi lippuja katsojille. Rauha voi kerätä tietoa, mitä kukot osaavat ja miettiä paikkoja, missä tarvetta osaamisille. Vuorovaikutusta ja koskettelua- siinä ratkaisu Saimin liiketoimintaan.  

Saimi jätti Muhin ja syöksyi Kanalaan reppu täynnä vaihtotavaraa ja pää täynnä ajatuksia. Hulda syöksyi orreltaan repun kimppuun ja levitti sisällön lampun alle. " Tämä kuuluu minulle, se otti huivin, vuokrana repusta.  Ei tämä tavara kyllä Kukon sinulle lainaamaa rahamäärää vastaa, kiville meni, mutta kyllähän se tiedettiin. Tulevat tänne pettämään roinallaan alkuasukkaita. Kas, kun ei lasihelmiä. Meidän jäsenmaksuilla ei niitä aleta elättämään. Rajat vaan kiinni ja nopeasti. Kanaliitto harkitsee mielenosoitusta vastaanottokeskuksen edustalle"

Rauha oli utelias. " Millaisia ne läheltä oli? Mitä ne söi? Montako siellä asuu? Minä olen huolissani, kun kaikki ovat kukkoja. Ajatelkaa vähän, jos niitä tulee 500 joka päivä, niin vuodessä meillä on  180 000 vieraskulttuurista kukkoa, kahdessa vuodessa 360 000. Kaikki nuoria etsimässä vaimoja. Meitä maatiaiskanoja samassa ikäluokassa on 280 000 ja maatiaskukkoja ikäluokassa 300 000. Kyllä tässä kukkotappeluja kanoista syntyy. Meillä on sitten yhtä kanaa kohti kaksi kukkoa valittavana. Voi ottaa kristityn tai islamilaisen. Tipuista taitaa sitten tulla jo pääosin islamilaisia. "

Kukko yhtyi ihmettelyyn. Mikä valtio se on, joka  tukee vieraita asukkeja velkarahalla. Kyllä maailmassa kanoja ja kukkoja riittää  tänne vastaanotettaviksi. Enemmän tulijoita on kohta kuin meitä. Jäädään vähemmistöksi omaan maahamme. Eihän me olla vastuussa ventovieraista. Ei olla siellä sodittu tai edes käyty. Eikä niille kelpaa lähimaat. Tulevat tänne kauas, kun tietävät, että täällä saa korkeimmat tuet ja lupapäätökselle on pisimmät käsittelyajat.
    
" Miten tuo Rauha jaksaa saivarrella noiden lukujensa kanssa. Ketä ne kiinnostaa?  Kukkokin tuollainen vanha jäärä, joka ei ymmärrä maailman menoa. Muhi ei ole mikään numero, se on kukko -  mukava ja tarvitsee apua. Puhui minulle kuin täyspäiselle. Meidän Kukko vaan nimittelee tyhjäpääksi. Tästä syntyy ihana tulevaisuus- ainakin minulle."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti