maanantai 5. lokakuuta 2015

Pelolla johtamisen mahalasku

Kukon oli pakko viheltää peli poikki. Kanat eivät olleet ehtineet munia moneen päivään. Saimi juoksi pitkin kyliä hoitamassa naapurikukkojen asioita, Hulda agitoi mielenosoitusta vastaanottokeskuksen portille. Rauha surffaili verkossa etsien mielipiteilleen tausta-aineistoa. Omistajaihmiset olivat jo keskustellet, pitääkö tämä lauma lopettaa, kun eivät enää jaksa munia. 

" On aika palata takaisin normaaliin Kanalan päiväjärjestykseen, jossa minä kerron mitä tehdään ja milloin tehdään." Kukko yritti karjua yli kanojen kotkotuksen. " Minä määrään täällä, onko selvä", se iski kannusta maahan heltta kirkuvan punaisena. " Jos ette tottele, niin lähetän teidät teurastamoon. " Minua on kunnioitettava", se huusi korkealla ja lujaa. " Munimaan, mars, mars!"


Saimi kallisti päätään kaivautuen keräämänsä vaatekasan pohjalta. " Minä en sinua pelkää, vaikka kuinka rähjäisit. Ne ajat on ohi, jolloin täällä Kanalassa pelolla johdettiin. Me voidaan valita toinen kukko. Nyt on hyvät markkinat ja paljon vapaita kananpaikkoja auki. Meidänlaisia fiksuja kanoja on vaikea löytää, mutta sinunlainen komenteleva kukko on helposti korvattavissa. Parempi vain ajatella, että markkinavoimat ovat muuttuneet. Me emme pelkää! Alahan pyytää anteeksi!- tai ainakin ole hiljaa, jos ei kantti kestä."

Hulda ja Rauha nostivat ihmetyksestä nokkaansa. Varmuuden vuoksi ne asettuivat nöyrän matalina Kukon eteen kuin viestien, että kyllä me vähän tuon Saimin puheita kummeksutaan. Hulda toipui nopeasti ja juoksi Saimin rinnalle kapinarintamaan. " Se on loppu nyt". Me, siis minä  määrään täällä! Ihan kuten Kanaliitossa! On meinaan johtamiskokemusta. Oikea johtaminen on keskustelua eikä komentelua. Pelolla johtamisen päivät on luettu."  Hulda ehti ajatella, että kynii johtajakanan roolin myöhemmin Saimin kanssa.

Rauha istui tietokeensa vieressä ja yritti ohittaa auktoriteettien taistelun. Sille sopi sinänsä mikä vaan. Kukko tai Hulda, sama sävel niillä on askelten; komentelua, korruptiota ja vetkuttelua. Rauhalla pyörivät taas luvut päässä. PääPomo oli kertonut, että lomarahoista leikataan kolmannes niiltä, joilla ne on. Kanalassa ei oltu edes tiedetty, että lomasta maksetaan lisäpalkkaa. Pelin paikka. Tosin Hanhiliiton puheenjohtaja oli heti ilmoittanut, ettei koske meitä mitkään alennukset. Miksi hanhien pitäisi kärsiä, jos muilla siivekkäillä menee huonosti? Palkkamalttia on harjoitettu jo pitkään. Vienti vetää meidän munissa. Kapitalistit  nostavat vain osinkoja meidän rahoilla, jos mukaan tullaan. Kovasti se uhosi.

Taitaa Hulda jäädä toiseksi superliiton vetäjää valittaessa. Huldan huomio on mennyt liiton asioista muukalaiskukkojen maahantulon vastustamiseen. Niihin riveihin se hankkii rinnalleen osallistujia. Hulda kotkottaa, että meidän säästöillä ei vieraita elätetä. Tulevat tänne kutsumatta. Kohta täällä eivät maatiaiskanat saa kunnon ruokaa; vedelle ja leivälle joudutaan.  

Rauha huokasi, miksi asiat ei voi olla yksinkertaisempia. Kaikki asiantuntijat tuntuvat olevan eri mieltä. Joku ottaisi lisää velkaa, toinen säästäisi, kolmas ottaisi markan takaisin. Kaikki kynnelle kykenevät uskovat olevansa kansantalouden erityistuntijoita. Jokaisella on vahva mielipide tai asenne. Oikeata tietoa hitaan  mobiiliyhteyden varassa olevan kana-paran on vaikea löytää. Onhan se paradoksi, että velan pienentämiseksi pitää tehdä tuottavuusloikkaa ja säästää ja samalla kustannukset maahantulosta hyppäävät kattoon, joten se merkitsee lisäsäästöä. Samat ihmiset, jotka toisaalta osoittavat mieltä turvapaikanhakijoiden puolesta lisäten kustannuksia , osoittavat mieltä  myös päiväkotien säästöjä vastaan. 

Rauha huokasi. Ei ole helppoa johtaminen Kanalassa, mutta vielä vaikeampaa se on PääPomolla hallituksessa. Kukaan ei ole tyytyväinen, kaikki ovat eri mieltä. Onkohan tämä kaikki myllerrys meidän kanojen syytä?  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti